Stevens Institute of Technology

Charles V. Schaefer, Jr. Athletic & Recreation Center

Hoboken, NJ

New 63,500 SF recreational facility for 3,000 students.

Architect

The Hillier Group, New York, NY

Client

Stevens Institute of Technology, Hoboken, NJ

Features

  • an NCAA-caliber gymnasium with spectator seating for 2,000
  • a six lane, 25 yard Olympic-size swimming pool
  • three basketball courts
  • three squash/racketball courts
  • weight and aerobic training centers
  • a below grade multi-purpose athletic training room
  • locker and shower accomodations including a ten person whirlpool bath

Special Interests

Because of adjacent landmark buildings and in order to maintain height restrictions mandated by the Master Plan, the 3 story facility was built into a mountainside of the Palisades. Installation of the foundation required the excavation of 15,000 cubic yards of hard rock. The team conducted extensive boring reports and open-pit investigations and found that a mechanical method of loosening the rock was a viable alternative to blasting, thus saving the client over $1 million.

Services

Construction Management